woensdag 29 juli 2009


Hier dan eindelijk een bericht! Ik leef dus nog! Ik ben niet omgekomen van de honger en ook niet van de hitte of vermoeidheid. Sterker nog, ik heb het erg naar mn zin! Bij aankomst werd elke deelnemer gekoppeld aan een buddy: een student van Sichuan University of Science and Engineering. Mijn buddy heette Sally en Sally was hysterisch. Twintig jaar (jemig), student Business English en Zang-Chinees (dat is een etnische minderheid uit Tibet die niet uit Tibet komt. Ik zal dat later uitleggen als ik de uitleg nog onthouden heb). Het klikte goed tussen haar en mij. Ze houdt van boeken en heeft al meer verantwoorde Engelse en Franse literatuur gelezen dan menig Nederlandse student. Ook had ze gevoel voor humor, soms een beetje te (dan lag ze in een deuk om naar mijn idee niks), maar beter teveel dan te weinig:). Iedereen deelde een kamer met z'n buddy, ook dat ging goed. Sally hield alles netjes en opgeruimd en ik deed mijn best haar voorbeeld te volgen.
 
De week met de buddy's stond vooral in het teken van het bezoeken van scholen. Middelbare- en basisscholen die getroffen waren door de aardbeving van 12 mei 2008. Getroffen is nog een understatement, we hebben vooral nieuwe scholen gezien omdat van de oude niets meer over was. De bezoeken moesten van tevoren worden aangevraagd bij de lokale overheid want het is hier in China een erg bureaucratisch gebeuren. Gevolg hiervan is dat we weinig diepte-interviews kunnen houden. We moeten ons, logischerwijs, aanpassen aan de Chinese manier van doen, wat in het geval van interviewen betekent: 1 vraag per persoon in een formele setting (met z'n allen in een kring, veel speeches, veel applausjes) aan alleen de directeur en NIET de kindjes zelf. Als je een vraag hebt moet je ook in het midden van de kring gaan staan, en als je je vraag gesteld hebt krijg je een applaus. Hilarisch.
 
Met ons mee reisde Remco Hofman, een Nederlander die al vijf jaar als Engelse docent werkt en ook docent is van onze buddy's.
 
We krijgen van de Chinezen wel veel tegenstrijdige informatie. De officials die ons soms vergezellen naar scholen of dorpen laten ons tijdelijke woningen zien die er heel goed uitzien, maar terwijl we er naartoe lopen passeren we mensen die hun "huizen" na de aardbeving hebben gemaakt van karton en spaanplaat. Met hen worden we dan weer NIET geacht te praten. Ook wordt heel snel over dingen heengepraat die ons interesseren. We bezochten bijvoorbeeld een verwoeste chemische fabriek toen een buddy vertelde dat verderop op een berg de sporen te zien waren van een lawine (veroorzaakt door de aardbeving). Aan de voet van die berg lag een dorp waarvan alle inwoners onder de lawine waren bedolven. Er is geen enkele poging gedaan mensen onder het puin vandaan te halen omdat men, volgens de overheid, er simpelweg niet bij kon (terwijl op andere plekken gewoon helikopters werden ingezet). De lichamen van die mensen en hun kinderen liggen daar dus nu nog. Dat soort verhalen maakt indruk. Het is duidelijk dat de lokale overheid vol trots die opbouwprojecten laat zien waar al het geld naartoe is gegaan, maar dat het geld niet goed verspreid wordt en we vooral niet daarbuiten moeten kijken.
  
Het is ook in China schoolvakantie maar we werden regelmatig door een peloton leerlingen ontvangen. Ook op formele wijze uiteraard, waarbij we rode doekjes omgedaan kregen (alle uitmuntende leerlingen krijgen zo'n rood doekje:) en kadootjes kregen die de kinderen zelf hadden betaald. En dat wil wat zeggen want het is soms erg arm wat we zien. In Chengdu zelf, de hoofdstad van de provincie Sichuan, wonen veel rijke mensen maar daarbuiten is het anders. Onze buddy's "wonen"  op de campus in Chengdu en kunnen maar een paar keer per jaar naar huis. Ook zij waren minderbedeeld, niet heel arm, maar zeker niet rijk. We gingen een keer met onze buddy's naar PizzaHut (hoezeee!) waarop een buddy zei dat ze van dat geld een week kunnen eten op de campus.
 
Over het eten gesproken. Dat is meestal SUPERVIES, vooral als we buiten Chengdu zijn, maar zo nu en dan best lekker (zoals vandaag). De Sichuankeuken staat bekend om z'n peper en ik heb vandaag heel veel lekkers weg moeten spoelen met water. Want JEMIG wat is dat heet:). Gelukkig houd ik van pikant.
 
(Over heet gesproken, wat is het hier heet. 30 graden geloof ik zo'n beetje. Het is hier wel altijd bewolkt door de smog dus de eerste dag had ik me niet ingesmeerd. Dommie dommie, zou Lulu Wang zeggen. Dat het regenseizoen eraan komt is wel duidelijk want als het hier regent, regent het goed. Gelukkig heb ik heel veel waterproof windproof outdoorunits gekocht, waaronder een goed regenjack). 
  
Qua ontbijt treffen we het minder, in de meeste hotels die we aandoen is er geen continental breakfast en zijn we genoodzaakt onze maag te vullen met tofu, rijst, sojamelk en wat ondefinieerbare dingen. Ik doe het anders, ik ontbijt met de repen die ik heb meegebracht uit Nederland, o zo. Thee wordt hier 's ochtends alleen door bejaarden gedronken, maar ja, ik ben inmiddels al 29 natuurlijk dus een kopje thee laat ik mij niet ontnemen.
 
Ik ben nu niet heel moe omdat we een rustig dagje hadden (dat wil zeggen: toeristisch en even geen interviews met getroffenen) en we zo juist zijn ingecheckt in een heel fijn hotel. Het internetcafe waar ik nu zit is ook fantastisch, ik zit heerlijk in een loungestoel en de Chinees tegenover mij heeft het geloof ik ook naar z'n zin:).
 
Ik begreep van Cas dat er nogal wat op het nieuws is in NL over de aardbevingen hier. Daar merken wij persoonlijk helemaal niks van hoor, geen zorgen! Mijn buddy daarentegen kon niet naar huis omdat haar dorp niet bereikbaar is vanwege een overstroming. Ze kon gelukkig bij haar zus terecht die vlakbij Chengdu woont.
 
Maar het gaat dus allemaal goed. Wat ik jammer vind is dat we weinig platteland zien. Wel dorpjes enzo, maar niet de mooie uitgestrekte rijstvelden. Maar ik mag niet klagen, Chengdu is een echte Chinese stad: veel flashy lichten, veel grote winkelcentra en winkelende poppenmeisjes in korte rokjes en hoge hakken en..........heel veel minhondjes:). Ik sta er intussen met twee op de foto maar I'm aiming for more. Ik vroeg aan een hondeneigenaresje wat het ras was van haar hondje (dat kon ik vragen omdat ze een chinees/engelse vertaalcomputer had), maar uit de Engelse vertaling kwam iets als "live happily" ofzo. Probeer daar maar eens een fokker van te vinden. 
 
O. Nou ja zeg. De Chinees tegenover me maakt op dit moment een foto van me. Even een foto terugmaken.
O, en nu leegt hij zijn neus op de grond. 
 
Tijd om op te stappen. 
 
 



SMS "vrienden" naar 3010 en ontvang gratis de juiste instellingen voor Hotmail en Messenger op je mobiele telefoon



Lees je Het Net, Planet, Ziggo of XS4ALL-mail in Windows Live Hotmail


Deel je favoriete foto's online met Windows Live Photos

1 opmerking:

  1. Leuk geschreven hoor! :)
    Het was deels te verwachten dat de overheid deze maatregelen zou nemen tegen jullie. Maar dan hoop ik nog dat jullie interessante foto- en filmreportages kunnen maken!

    Endriean

    BeantwoordenVerwijderen